3 najuspješnije stranke iz prvog kruga odlaze u drugi krug i izlučuju pobjednika.

Stranke koje su postigle pozitivne scoreove u prvom krugu postaju parlamentarne stranke. Na prvi je pogled jasno, gledajući rezultate prvog kruga, da je naše glasačko tijelo gotovo u potpunosti tzv.lijevo - liberalno orijentirano, i utoliko ne predstavlja „hrvatsku političku realnost“. Ipak, i takvi rezultati, mada su odjek jednog pola političke scene imaju svoju relevantnost jer pokazuju trendove, kao posljedicu uvođenja negacijskog glasa(uz afirmacijski).

Promotrimo li detaljnije vidjet ćemo da stranke s jednakim brojem afirmacijskih glasača ne izlučuju isti broj zastupnika za parlament, a stranke koje su polučile znatno bolji afirmativni score, i u osnovi su populističke, imaju gotovo isti broj zastupnika u parlamentu s bitno manje populističkijim suparnicima, onima koji su u političkom životu danas potpuno marginalizirani.

To su vidljivi efekti uvođenja nagacijskog glasa, gdje afirmaciju u konačnici stječu Ideje, Programi i Svjetonazori inače ugušeni duopolističkom tiranijom postojećeg izbornog sustava.

Saznaj više...PONOVIMO: i u drugom krugu svaki je birač oboružan i AFIRMACIJSKIM (= 1) i NEGACIJSKIM (= -0,66) glasom, samo upotreba oba ova glasa za različite stranke rezultira važećim „listićem“.


Kome šaljete pusu, a kome metak?

ZA PROTIV
Sdp koalicija (#hrvatska raste)
Pametno
Most